lørdag 16. november 2013

AEE-kamera.

Fotografering, - eller det å ta bilder.

Det har blitt "min greie", - spesielt i de senere årene.
Men noe må man jo ha for å kunne ta disse bildene. Eksperiment har pågått, spesielt i den senere tid.
Nå har Action-kameraer kommet i skuddet. Av flere årsaker. Ekstrem-påfunn som har blitt en trend, krever nye tiltak for å "beskytte" seg og sine. Å få hengende på seg forsikringskrav av en annen verden, kan skremme vannet av hvem det nå måtte være, - derfor investeres det i nevnte kamera.

Det forhindrer imidlertid ikke at slike kamera også kan brukes til mere "underholdende" sysler. Jeg har hatt med meg et slik kamera innkjøpt hos clas ohlson, med en viss skepsis til ytelsen. Nå har første prøveperiode pågått en liten stund, og resultater er kommet på bordet. 

Derfor denne lille presentasjonsrunden for nevnte kamera:
AEE
Action camera full HD
model SD 20 1080 P

Her kommer først en liten oversikt over hva som er standard i pakken, og hva som jeg har kjøpt ved siden av.

Øverst lengst til venstre ligger en helt ordinær lader som jeg har brukt i andre sammenheng, og som jeg også bruker til å lade batteriet (ene) til kameraet. Inn 220 volt, ut 5 volt = fra en USB-utgang. Batteriet er på 3,7 volt, men har ikke tatt skade av å bli ladet med 5 volt.

1 Selve kamera. Det er så lite at etter størrelsen å bedømme, skulle det ikke bli de helt store bildene. Dette kamera tar bilder i 170 graders vinkel og i 1080 p oppløsning på det meste. Og har innebygd zoom samt infrarød i fronten for å fokusere. På ene siden er det en mini-USB-inngang / utgang for å laste bilder over på en PC, og for å lade batteriet. Jeg har kjøpt meg to ekstra i tilfelle behov, - og fordi det ikke lar seg gjøre å bruke kamera til opptak når ekstern strømtilførsel er tilkoblet. I ettertid har det egentlig vært greit.
Samt et spor for minnekort. Mini-SD. Jeg har hittil brukt et kort på 16 GB, noe kamera fint takler. Kanskje det greier et på 32 GB også. (?)
På andre siden av kamera er det en AV-(lyd)-utgang  til f.eks. eksterne lydkiler som head-sett, samt en HDMI-utgang for tilkobling til f.eks. TV.

På toppen av kamera er det er fire "betjeninger".  Den ene er en Av/På-bryter. (Tiden for på-modus er variabel, fra 2 til 10 (?) minutter).
Den andre er en bryter for Av/På-bryter for stemmestyring (WOX),
De to neste er en trykk-knapp for bilde-eksponering, og en trykk-knapp for Av/På for video-opptak.

Baksiden har et skyve-deksel for å ev. skifte av batteri.

Legg merke til at her er flere kombinasjonsmuligheter mellom typer feste til bil, samt forskjellig feste for kamera. Det er det som gjør dette kamera så anvendbart.

2 er et vanntett kamerahus, med kun to utvendige betjening-punkt for enten bilde eller video. Pakninger og arm-snorer følger med, og kan ned til noen meter under vann for å ta bilde. Jeg synes det også er greit nå det sprutregner, og jeg vil beskytte kamera ved opptak. Virker solid og tett. Dette er ekstrautstyr.

3 er monterings-plate for kamera som kan monteres på flere monterings-fester. Dette beskytter i tillegg også kamera på sidene, over og under. 

4 er et klikk-feste for liming og skruing. De er det med to stykker av.

5 er et skru-feste som passer til klikk-feste nr. 4. Dette skru-feste kan påmonteres flere av disse monterings-rammene/festene for selve kamera. Her ser man også en lang festeskrue som jeg har byttet ut med en mindre av praktisk årsak.

9 er en feste-plate uten noe beskyttelse av kamera, men som tar liten plass.

6 er et sugekopp-feste til vindu, hvor alle disse kamera-festene kan skrus til / på.

7 et en skjerm, hvor mye på selve kamera kan justeres. Nevner div. lyder, oppløsning, se hva som er tatt tidligere av bilder og video, redigering/sletting. Ja mange flere ting som jeg ikke husker i farten. Kamera kan betjenes uavhengig av denne skjermen, som da gjør kamera lite og kjekkere å betjene. Men det er hvordan man lærer seg til. Dette er også ekstrautstyr.

8 er det minste feste mellom kamera og selve festet til bilen. Kan brukes både på sugekoppen og klikk-festet. Lengst nede til venstre ei lita, men kompakt bruksanvisning. Der står det aller meste av bruksområdet til kamera.


Her er baksiden, dekselet, og batteriet.

 USB-inngang og mini-SD-kort-slisse/spor. Her er batteriet demontert. Sett nedenifra.

AV-(lyd) utgang og HDMI-utgang.

 Greie deksel...

...begge sider.
Lydhull sees på denne siden.

Og så til slutt selve batteriet som må smettes inn på sitt spesielle vis. Stor pil som viser hvordan. 3,7 volt og 1000 mAh. Det var vrient å få tatt bilder av et svart kamera og utstyr, hvor tekst og symbol nesten kommer helt bort. Både med og uten blitz.

Dette kamera synes jeg tilfredsstiller mine krav og behov. Det finnes alltids større og mere avanserte kamera, men bl.a. den nette størrelsen på dette synes jeg er meget hendig. 

Bildene bærer selvfølgelig preg av at kamera tar 170 graders vinkel. Her tok jeg et bilde av å være helt alene på ferga fra Sykkylven til Magerholmen klokka 2.00 på natta. På nesten hele ferga lengde. Jeg ble i alle fall tilfreds med resultatet, men det er selvsagt ikke et speilreflekskamera dette. Som man kan skimte, kan man også få 24-timers visning, og både dato og klokke kan preges på bildene. Kamera kan dermed brukes som en slags tid og steds-bekreftelse.
Bedøm selv.
Flemming